czwartek, 17 września 2015

Czekoladowe cappuccino

Pyszna kawa na jesienne popołudnie, z kawałeczkiem jakiegoś dobrego ciacha ma się rozumieć:)



Proporcje składników na 2 filiżanki:

  • szklanka wrzątku
  • 2 kopiate łyżeczki dobrej, drobno zmielonej kawy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gotowanego)
  • bita śmietana i starta czekolada do dekoracji

Kawę, czekoladę i cukier zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 min. Filiżanki ogrzać, mleko lekko spienić. Kawę przecedzic przez bardzo gęste sitko i wlać do filiżanek do połowy wysokości, uzupełnić spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.



1 komentarz: