czwartek, 24 września 2015

Jogurtowe kluseczki z lekkim owocowym sosem. Kluseczki z jogurtu naturalnego.

Dzisiaj na śniadanie najmłodszy synek poprosił mnie o "coś doblego". Oczywiście nie mogły to być zwykłe płatki lub kanapka...Od razu pomyślałam o zrobieniu lekkich, jogurtowych kluseczek. Sos do polania wymyśliłam w trakcie ich gotowania. Resztę jogurtu naturalnego wymieszałam z  konfiturą porzeczkowo - wiśniową (oczywiście własną, domową) i łyżeczką miodu. Sądząc po pustym talerzyku chyba zdałam dzisiejszy egzamin:))

Kluseczki można oczywiście wykorzystać według własnego uznania- przykładowo z sosami mięsnymi, albo podane na słodko w innej wersji np. z podgrzanym masłem i miodem.




 

Składniki na dwie  porcje:


Kluseczki

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 7-8 łyżek mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 2 spore szczypty soli

Sos jogurtowy:

  • 3 łyżeczki dowolnej konfitury owocowej
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu lub cukru (jeśli konfitura jest słodka to nie trzeba dodawać)

Składniki na kluseczki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jak gęsta śmietana.
Kluseczki kłaść łyżeczką na gotującą, posoloną wodę. Gotować partiami, żeby kluseczki swobodnie mogły pływać. Od czasu wypłynięcia kluseczek na górę gotować około minuty. Wyjmować łyżka cedzakową wprost na talerze. Składniki sosu dobrze zmiksować i polać kluseczki. Można dodać na wierzch świeże owoce.


1 komentarz: