Kluseczki można oczywiście wykorzystać według własnego uznania- przykładowo z sosami mięsnymi, albo podane na słodko w innej wersji np. z podgrzanym masłem i miodem.
Składniki na dwie porcje:
Kluseczki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 7-8 łyżek mąki krupczatki
- 1 jajko
- 2 spore szczypty soli
Sos jogurtowy:
- 3 łyżeczki dowolnej konfitury owocowej
- 200ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka miodu lub cukru (jeśli konfitura jest słodka to nie trzeba dodawać)
Składniki na kluseczki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jak gęsta śmietana.
Kluseczki kłaść łyżeczką na gotującą, posoloną wodę. Gotować partiami, żeby kluseczki swobodnie mogły pływać. Od czasu wypłynięcia kluseczek na górę gotować około minuty. Wyjmować łyżka cedzakową wprost na talerze. Składniki sosu dobrze zmiksować i polać kluseczki. Można dodać na wierzch świeże owoce.
wyglądają pysznie :) zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuń