czwartek, 24 września 2015

Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem mascarpone

Przyszła  mi ostatnio wielka ochota na naleśniki. Padło na jabłka, bo zapas ich zrobiłam z myślą o zrobieniu szarlotki, ale jakoś tak dni teraz strasznie krótkie i czasu mało, więc szarlotka musi poczekać a jabłka zmieniły się w pyszny mus i razem z naleśnikami i serkiem mascarpone  stworzyły jedną, smakowitą całość.





Na ok. 10 naleśników użyłam:

  • 2,5  szklanki mleka (jeśli ciasto nie będzie się ładnie rozlewało po patelni dolać troszkę więcej)
  • 30 dkg mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżka oleju

Na mus jabłkowy:


  • 3-4 jabłka ( najlepiej renety)
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie łyżka cukru lub więcej miodu jeśli mus nadal będzie kwaśny ( zależy od rodzaju jabłek)

Dodatkowo:

  • kubeczek serka mascarpone 230g
  • łyżka cukru pudru
  • płaska łyżeczka  cynamonu

Zacząć od przygotowania musu jabłkowego, bo musi się schodzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondelku razem z masłem i miodem aż jabłka będą miękkie, po czym zmiksować blenderem. Ostudzić. 

Składniki na ciasto zmiksować. Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki. Serek mascarpone zmiksować, dodać cukier i cynamon i wymieszać. Na każdym naleśniku rozsmarować według uznania porcję serka, polać musem jabłkowym  i zwinąć w rulony lub trójkąty. 








1 komentarz: