piątek, 25 września 2015

Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku.

No to tak...dzieci wróciły ze szkoły, obiadu brak, dzień jakoś dziwnie się skurczył:))) Z takiej opresji najczęściej wychodzę z podniesioną głową i z kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków u mnie trójka, więc smaki muszą być łagodne inaczej musiałabym jeść wszystko sama:)





Składniki na  4 porcje:

  • 45-50 dkg fileta z piersi kurczaka
  • 30 dkg cukinii
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego (sos będzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny) lub sojowego (sos będzie jasny)
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta mielonego imbiru


Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę  w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki środek i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć  cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu  ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso zrobi się twarde.

2 komentarze: