Składniki na 4 porcje:
- 45-50 dkg fileta z piersi kurczaka
- 30 dkg cukinii
- cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 krążków ananasa z puszki
- 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego (sos będzie ciemniejszy i bardziej aromatyczny) lub sojowego (sos będzie jasny)
- sól i pieprz do smaku
- duża szczypta mielonego imbiru
Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w 2-3 cm słupki, czosnek zmiażdżyć, ananas pokroić w kostkę. Cukinię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki środek i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek - ok. 2 min. Po tym czasie dorzucić marchewkę i dalej podsmażać ok 2 min. Następnie odłożyć warzywa na bok patelni, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso zrobi się twarde.
Smakowite danie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń