Fajna propozycja wykorzystania gotowanych ziemniaków. Zarówno jako pyszny dodatek do obiadu jak i samodzielna przekąska podana z ulubionymi dipami. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka a wewnątrz pozostają miękkie i kremowe.
Ja masę dzielę na kilka części i każdą z nich doprawiam innymi przyprawami.
Składniki:
- ok. 80 dkg ugotowanych ziemniaków
- 15 dkg masła
- 15 dkg mąki pszennej
- 4 jajka
- 300 ml wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól do smaku
- ewentualnie inne przyprawy wg własnego uznania
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wodę zagotować z masłem (masło powinno się rozpuścić). Trzymając na małym ogniu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż masa będzie lśniąca i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Przestudzić. Do lekko ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować. Masę połączyć z ziemniakami i doprawić do smaku.
Olej rozgrzać w naczyniu i smażyć na złoto porcje wielkości orzecha włoskiego nabierane przy pomocy łyżki. Wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.
wyglądają smakowicie! Dziękujemy za dołączenie do akcji :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńFajne i na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś takie zrobić :) Kurcze ile ja jeszcze dobrych rzeczy nie robiłam no... ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuńI są genialne, bo za każdym razem inaczej przyprawiam i zawsze inaczej smakują:)Ale zawsze pysznie:)
UsuńSuper pomysł, nie widziałam jeszcze takich ziemniaczków.
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do obiadu, bardzo smaczny
OdpowiedzUsuń