Polecam, bo jest przepyszny:)
Składniki:
- Kurczak o wadze najlepiej ok. 1,8 kg
- 1 jasne piwo 0,5 litrowe
- masło lub oliwa do nacierania (ok. 2 łyżki)
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka ( ok. 2 łyżki)
- kilka ziemniaków obranych i pokrojonych na duże kawałki
- marchew obrana i pokrojona w plastry
- obgotowane różyczki brokuła
- kilka jabłek pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki
Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć masłem i przyprawami od wewnątrz i od zewnątrz. Pozostawić w lodówce na noc.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Z butelki odlać 1/4 piwa. Nadziać kurczaka na butelkę ( otwór butelki musi być na zewnątrz). Przełożyć do formy, obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny (dla kurczaka o wadze 1.8 kg a jeśli kurczak jest mniejszy lub większy trzeba odpowiednio skrócić lub wydłużyć czas).
Jeśli zauważymy, że w trakcie pieczenia piwo nie wylewa się z butelki, należy dosypać do niej odrobinę soli.
Muszę wypróbować tą metodę bo już tyle razy słyszałam o tym a jeszcze nie wypróbowałam :) Pyszny musi być ten kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie!
UsuńPyszny jest :)
OdpowiedzUsuńTeż wiele razy słyszałam o kurczaku na piwie, choć do tej pory nie miałam odwagi go zrobić. Ale zwykły kurczak już mi się znudził i szukam czegoś bardziej oryginalnego, a jednocześnie łatwego w wykonaniu. A tu nie dość, że jest prosto i smacznie, to jeszcze efektownie. Ciekawa jestem czy rodzaj piwa ma wpływ na smak dania, czy to bez znaczenia jakiego użyjemy : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego kurcza
OdpowiedzUsuń