sobota, 23 stycznia 2016

Sernik z kremem cytrynowym












Kremowy i wilgotny serniczek  z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego
kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;)
Polecam, bo jest pyszny:)

Składniki na tortownicę o śr. 30 cm:

CIASTO:
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 10 dkg drobnego cukru lub cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie zmielonego lub gotowego wiaderkowego (nie mielić)
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • skórka otarta z jednej sparzonej cytryny
  • 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej
KREM CYTRYNOWY:
  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 125 ml wody + 5 łyżek
  • sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml)
  • 10 dkg cukru

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C (termoobieg 150stopni C) i wyłożyć spód tortownicy papierem do pieczenia.

2. Ciastem wyłożyć formę tworząc kilkucentymetrowy rant. Ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 min. W tym czasie przygotować masę serową

3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, śmietankę, mleko i wszystko miksować przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę cytryny. Połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę z masa serową.

4. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec ok. 80 min. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku na pół godziny. Później dobrze ostudzić nie wyciągając z formy.

5. Przygotować krem. Wodę  (125 ml), cukier i sok z cytryny zagotować. Mąkę wymieszać z 5 łyżkami wody i wlać na gotujący sok cytrynowy. Zagotować mieszając. Powstały kisiel dobrze wystudzić. Schodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami (miksując na niskich obrotach) dodawać zimny kisiel. Kremem udekorować zimny sernik. Trzymać w lodówce





4 komentarze:

  1. Tak smakowicie wgląda, że już teraz zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie:)Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń