poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kurczak pieczony na butelce z piwem

Chociaż ten sposób pieczenia kurczaka jest już ponoć bardzo wiekowy, ja mam przyjemność korzystać z niego od niedawna. Zetknęłam się z nim na kilku blogach i postanowiłam zrobić. Teraz żałuję, że tak późno, bo kurczak wychodzi bardzo soczysty (piwo w trakcie pieczenia stopniowo i powoli kipi i nawilża mięso) i praktycznie obiad robi się sam. Wystarczy natrzeć kurczaka masłem lub oliwą i przyprawami poprzedniego dnia i tylko później posadzić go wygodnie na butelce z piwem i do piekarnika. Ja stawiam go w naczyniu do zapiekania, do którego wrzucam przyprawione ziemniaki, jabłka, marchew czy podgotowany brokuł.
 Polecam, bo jest przepyszny:)





Składniki:

  • Kurczak o wadze najlepiej ok. 1,8 kg
  • 1 jasne piwo 0,5 litrowe
  • masło lub oliwa do nacierania (ok. 2 łyżki)
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy do kurczaka ( ok. 2 łyżki)
oraz
  • kilka ziemniaków obranych i pokrojonych na duże kawałki
  • marchew obrana i pokrojona w plastry
  • obgotowane różyczki brokuła
  • kilka jabłek pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki

Kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć masłem i przyprawami od wewnątrz  i od zewnątrz. Pozostawić w lodówce na noc.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Z butelki odlać 1/4 piwa. Nadziać kurczaka na butelkę ( otwór butelki musi być  na zewnątrz). Przełożyć do formy, obłożyć warzywami i wstawić do piekarnika na ok. 1,5 godziny (dla kurczaka o wadze 1.8 kg a  jeśli kurczak jest mniejszy lub większy trzeba odpowiednio skrócić lub wydłużyć czas).
Jeśli zauważymy, że w trakcie pieczenia piwo nie wylewa się z butelki,  należy dosypać do niej odrobinę soli.

5 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować tą metodę bo już tyle razy słyszałam o tym a jeszcze nie wypróbowałam :) Pyszny musi być ten kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wiele razy słyszałam o kurczaku na piwie, choć do tej pory nie miałam odwagi go zrobić. Ale zwykły kurczak już mi się znudził i szukam czegoś bardziej oryginalnego, a jednocześnie łatwego w wykonaniu. A tu nie dość, że jest prosto i smacznie, to jeszcze efektownie. Ciekawa jestem czy rodzaj piwa ma wpływ na smak dania, czy to bez znaczenia jakiego użyjemy : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń