Uwielbiam pralinki Raffaello i wogóle wszystko co kokosowe. Zatem możliwość posiadania na własność całego słoiczka kremu o tym smaku skłoniła mnie do wypróbowania kilku przepisów dostępnych w sieci. No i wybrałam ten jeden. Na prawdę dobry i bardzo przypominający oryginalny smak. Przepis pochodzi stąd. Im dokładniej rozdrobnimy wiórki kokosowe tym krem będzie bardziej delikatny i zbliżony do prawdziwego. Ja troszkę za słabo zblendowałam, bo są widoczne i wyczuwalne drobinki kokosu, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo smak ogólnie jest pyszny.
Krem można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Nadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)).
Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako składnik.
Skłdniki :
- 10dkg wiórków kokosowych
- 8dkg cukru pudru
- 5dkg mleka w proszku
- 50 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 36 %
- 50 g białej czekolady
- 8dkg masła
- 2 łyżki likieru "Malibu"
Super krem.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :) Moje smaki :D
OdpowiedzUsuń