Składniki:
(z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki)- 25 dkg mąki tortowej
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 10 dkg zimnego masła
- opakowanie cukru waniliowego
oraz:
- ok. 10 dojrzałych śliwek
- cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
- tłuszcz do smażenia ok. 700ml
Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na
godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się smażyć około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać grubo cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się smażyć około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać grubo cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Świetny i smaczny pomysł :))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jednym ciasteczkiem:)
Fajne te ciasteczka, na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńOjoj ale pyszności. Częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ! Do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuń