środa, 7 października 2015

Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami

Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami.
Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem.




 

 

Składniki:

(z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki)
  • 25 dkg mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 10 dkg zimnego masła
  •  opakowanie cukru waniliowego

oraz:

  • ok. 10 dojrzałych śliwek
  • cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
  • tłuszcz do smażenia ok. 700ml

 Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na
 godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się smażyć około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać grubo cukrem pudrem wymieszanym z  cukrem waniliowym.


 

5 komentarzy: