czwartek, 7 stycznia 2016

Ziemniaczki "dauphine"







Fajna propozycja wykorzystania gotowanych ziemniaków. Zarówno jako pyszny dodatek do obiadu jak i  samodzielna przekąska podana z ulubionymi dipami. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka a wewnątrz pozostają miękkie i kremowe.
Ja masę dzielę na kilka części i każdą z nich doprawiam innymi przyprawami.



Składniki:

  • ok. 80 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 ml wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól do smaku
  • ewentualnie inne przyprawy wg własnego uznania

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wodę zagotować z masłem (masło powinno się rozpuścić). Trzymając na małym ogniu wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż  masa będzie lśniąca i zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Przestudzić. Do lekko ciepłej masy wbijać po jednym jajku i miksować. Masę połączyć z ziemniakami i doprawić do smaku.
Olej rozgrzać w naczyniu i smażyć na złoto porcje wielkości orzecha włoskiego nabierane przy pomocy łyżki. Wykładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiaru tłuszczu.






Stop marnowaniu żywności

8 komentarzy:

  1. wyglądają smakowicie! Dziękujemy za dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś takie zrobić :) Kurcze ile ja jeszcze dobrych rzeczy nie robiłam no... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. I są genialne, bo za każdym razem inaczej przyprawiam i zawsze inaczej smakują:)Ale zawsze pysznie:)

      Usuń
  5. Super pomysł, nie widziałam jeszcze takich ziemniaczków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny dodatek do obiadu, bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń