piątek, 11 września 2015

Śliwki w kopertach z miodem i imbirem

Delikatne pierożki że śliwkami z nutą rozgrzewającego imbiru na obiad w chłodny deszczowy dzień jak dzisiaj...Miodzioo. Dosłownie, bo całość polana ciepłym, miodowo-maślanym sosem. 




 

Ciasto na ok 25-30 pierożków:       

  • 35 dkg mąki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka 
  • kopiata łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli

Do nadzienia:

  • ok 10 szt śliwek węgierek
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżeczka miodu

Do polania:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta soli morskiej

Wykonanie:

Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem i solą dodając stopniowo ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Gdyby było zbyt suche dolać więcej mleka lub odrobinę masła. Przykryć ogrzanym naczyniem na ok. 10 min
W tym czasie umyć śliwki, przekroić na połówki, wyciągnąć pestki. Połówki śliwek przekroić jeszcze na 4 części. Polać miodem (jeśli jest płynny, jeśli twardy- najpierw lekko podgrzać). Dodać imbir i wszystko wymieszać.
Ciasto rozwałkować cieniutko i wykrawać kwadraty o boku ok.5 cm. Na środku kłaść po jednym lub dwa kawałki śliwki. Sklejać pierożki na kształt koperty.  Najpierw dwa przeciwległe rogi ze sobą, dołączyć trzeci, skleić dwa boki i zamknąć kopertę. Dobrze skleić. Gotować ok. 5-6 min. w lekko osolonej wodzie.
(Rozwałkowane ciasto przykryć w trakcie klejenia, bo jest cieniutkie i szybko wysycha).
Masło roztopić z miodem w rondelku, dodać szczyptę soli morskiej. Polać pierożki.
Smacznego.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz