Składniki na 6 porcji (12 pulpecików):
- 60 dkg mięsa mielonego
- jajko
- 3 kopiate łyżki bułki tartej
- 1/2cszklanki ciepłego mleka
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- trochę świeżo zmielonego pieprzu
- 10 dkg ziaren sezamu
- Olej do smażenia
Na leczo:
- cukinia ok 40 dkg
- 1 papryka czerwona
- cebula
- ząbek czosnku
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 2 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- natką pietruszki do posypania
- 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
Bułkę tartą zalać mlekiem i gdy napęcznieje dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami.
Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki obtaczać w sezamie i usmażyć z każdej strony na lekko złoty kolor.
Warzywa umyć, cukinię obrać i usunąć miękki miąższ z nasionami (jeśli jest młoda -nie trzeba). Paprykę oczyścić z nasion. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Czosnek zmiażdżyć. W szerokim garnku rozgrzać olej lub oliwę, dodać czosnek i cebulę i zeszklić. Dodać cukinię i paprykę. Chwilkę podsmażyć. Wlać wodę i zagotować. Doprawić papryką mieloną, solą i pieprzem. Włożyć pulpeciki, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20-30 min. W połowie duszenia dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. W trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem.
Bardzo jesienny obiad. Pycha!
OdpowiedzUsuń