poniedziałek, 21 września 2015

Leczo z pulpecikami w sezamie

Sezon na cukinię i paprykę trwa więc trzeba jak najdłużej korzystać z tego bogactwa smaku i witamin. Na nadchodzące jesienne dni  proponuję pyszne, rozgrzewające danie do przygotowania w godzinkę. Jedna z moich wariacji na temat lecza, gdzie kiełbasę zastąpiłam pulpecikami z mięsa mielonego w chrupiącym sezamie. Danie można przechowywać w lodówce do kilku dni i w ogóle nie traci na smaku a nawet zyskuje, bo mięsko w tym czasie fajnie przejdzie wszelkimi "dobrociami" z sosu.







 

Składniki na 6 porcji (12 pulpecików):

  • 60 dkg mięsa mielonego
  • jajko
  • 3 kopiate łyżki bułki tartej
  • 1/2cszklanki ciepłego mleka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • trochę świeżo zmielonego pieprzu
oraz
  • 10 dkg ziaren sezamu
  • Olej do smażenia

Na leczo:

  • cukinia ok 40 dkg
  • 1 papryka czerwona
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • natką pietruszki do posypania
  • 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

Bułkę tartą zalać mlekiem i gdy napęcznieje dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami.
Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki obtaczać w sezamie i usmażyć z każdej strony na lekko złoty kolor.

Warzywa umyć, cukinię obrać i usunąć miękki miąższ z nasionami (jeśli jest młoda -nie trzeba). Paprykę oczyścić z nasion. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Czosnek zmiażdżyć. W szerokim garnku rozgrzać olej lub oliwę, dodać czosnek i cebulę i zeszklić. Dodać cukinię i paprykę. Chwilkę podsmażyć. Wlać wodę i zagotować. Doprawić papryką  mieloną, solą i pieprzem.  Włożyć pulpeciki, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20-30 min. W połowie duszenia dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory. W trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem.


1 komentarz: