niedziela, 20 września 2015

Ciasto "Lion"

Takie ciasta lubię...zarówno jeść jak i piec. Szybkie, pyszne i bardzo efektowne. Szybkie, bo wymaga upieczenia tylko  jednego biszkoptu a reszta to mieszanie, ubicie śmietany i przełożenie. Pyszne, gdyż połączenie słodkiego i słonego smaku daje taki właśnie efekt. Poza tym kto nie lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.








 

Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm:




  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyża mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, dosypać stopniowo obydwie mąki mieszając już tylko ręcznie łopatką. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180st.C do "suchego patyczka" ok. 30 min. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na dwa blaty.


 Masa krówkowa:

  • puszka masy krówkowej
  • 50g preparowanego (dmuchanego)ryżu

Gdy biszkopt się piecze, połączyć masę krówkową z preparowanym ryżem. Jeśli masa jest bardzo gęsta trzeba lekko ją podgrzać np. w kąpieli wodnej.


Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 lub  36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody. Zostawić na kilka minut aby napęczniała. Następnie podgrzać ja w kąpieli wodnej aż do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyna nie może się zagotować.  Mocno schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, w którym będzie ubijana. Odłożyć 3 łyżki śmietany. Resztę ubić na sztywno.W połowie ubijania dodać cukier.
Odłożone 3 łyżki śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, szybko wymieszać i cienkim strumieniem wlać do ubitej śmietany miksując na małych obrotach. Należy to zrobić szybciutko, żeby masa się nie ścięła.

Do dekoracji:

  • opakowanie 70g orzeszków ziemnych solonych


Przełożenie:

Biszkopt
masa krówkowa z ryżem
2/3 masy z bitej śmietany
biszkopt
1/3 masy z bitej śmietany
posiekane orzeszki ziemne












2 komentarze: