Ciasto kruche:
- ok. 3 szklanki mąki
 - 25 dkg margaryny do pieczenia
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 6 żółtek
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Beza:
- 6 białek
 - 1,5 szklanki cukru
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać.
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
 - ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich
 
Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam  tutaj. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. 
Masa:
- 2 szklanki mleka
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 żółtka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 25 dkg masła lub margaryny
 - cukier waniliowy
 
Masą przełożyć dwie części ciasta. Schłodzić.
SMACZNEGO.
Lubię! Najlepsze na trzeci dzień:)
OdpowiedzUsuń