Nazwa tego ciasta nie jest "wyssana z palca";) Można sobie westchnąć już na sam widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj 
klik .
Ciasto:
- 30dkg mąki pszennej
 
- 15dkg cukru 
 
- 6 żółtek
 
- 20dkg margaryny
 
- opakowanie cukru wanilinowego
 
- łyżeczka proszku do pieczenia
 
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować i podzielić na pół. Każdą część rozsmarować na oddzielnej blaszce (28cmx39cm). Na jedną część ciasta wyłożyć  bezę migdałową. Piec ok. 20 min w temp. ok.160stopni C (termoobieg). 
           Rada: Beza bardzo szybko się rumieni. Aby temu zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:)
Beza migdałowa:
- 6 białek
 
- 30dkg cukru
 
- płatki migdałowe ok.10dkg
 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę  z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. 
Masa:
- 800ml śmietany kremówki 36% lub 30%
 
- 4 łyżki cukru pudru
 
- 4 łyżki żelatyny
 
Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (2 łyżki). Druga połowę masy zrobić w ten sam sposób tyle że dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. 
Wkładka wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
 
- drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:)
 
Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić.
Złożenie ciasta:
Ciasto bez bezy
masa
wiśnie
tężejąca galaretka
masa
ciasto z bezą migdałową
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz