niedziela, 26 lipca 2015

"Wiśniowe westchnienie"

Nazwa tego ciasta nie jest "wyssana z palca";) Można sobie westchnąć już na sam widok a po spróbowaniu pozostaje tylko....dokroic oczywiście kolejny kawałek. Ciasto jest pyszne. Pomimo bezy z migdałami nie jest zbyt słodkie. To dzieki kwaskowatej wkładce z wisni i galaretki. Kruchutkie ciasto, kremowka i chłodna galaretka wisniowa- jak dla mnie pyyyycha. Przepis podpatrzylam tutaj klik .






Ciasto:
  • 30dkg mąki pszennej
  • 15dkg cukru
  • 6 żółtek
  • 20dkg margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować i podzielić na pół. Każdą część rozsmarować na oddzielnej blaszce (28cmx39cm). Na jedną część ciasta wyłożyć  bezę migdałową. Piec ok. 20 min w temp. ok.160stopni C (termoobieg).

           Rada: Beza bardzo szybko się rumieni. Aby temu zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:)

Beza migdałowa:
  • 6 białek
  • 30dkg cukru
  • płatki migdałowe ok.10dkg
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Otrzymaną pianę wyłożyć na jedną blachę  z ciastem, posypać płatkami migdałowymi. 

Masa:
  • 800ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
Masę najlepiej robić na dwa razy, czyli najpierw ubić połowę kremówki, dodać dwie łyżki cukru i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (2 łyżki). Druga połowę masy zrobić w ten sam sposób tyle że dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować.

Wkładka wiśniowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:)
Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić.

Złożenie ciasta:

Ciasto bez bezy
masa
wiśnie
tężejąca galaretka
masa
ciasto z bezą migdałową





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz