niedziela, 9 sierpnia 2015

Mega szybkie ucierane ciasto z owocami

Ostatnio na moim stole  króluje  to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba  owocami. Ja robiłam już  z wiśniami, truskawkami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:)



Z truskawkami...
 
 

 








 Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • szklanka cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne owoce ( jeśli ktoś chce aby nie opadły na dno w trakcie pieczenia trzeba je lekko obtoczyć w mące).Mogą być też owoce z kompotu.
Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 45 min w temp. 160 st.C lub z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C  (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. właśnie robię ciasto twojego przepsu z rózowymi winogranami zobaczymy efekt

    OdpowiedzUsuń