Ostatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, truskawkami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak chwil dzieciństwa spędzonych u mojej kochanej babci. Polecam:)
Z truskawkami...
Składniki:
- 4 jajka
- 2 niepełne szklanki mąki
- szklanka oleju
- szklanka cukru kryształu
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dowolne owoce ( jeśli ktoś chce aby nie opadły na dno w trakcie pieczenia trzeba je lekko obtoczyć w mące).Mogą być też owoce z kompotu.
Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, Wyłożyć owoce. Piec przy włączonym termoobiegu ok 45 min w temp. 160 st.C lub z funkcją grzania góra-dół w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
właśnie robię ciasto twojego przepsu z rózowymi winogranami zobaczymy efekt
OdpowiedzUsuńZ winogronami nie robiłam:)
Usuń