Chyba wszyscy lubimy pierogi. Choć są pracochłonne, myślę że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem. W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki farsz przyrządzić. Ja wykorzystuję go również do krokietów lub do pyzów.
- ok 40dkg mięsa ugotowanego
 - 1 cebula zrumieniona na maśle
 - 1/2 szkl. wywaru, w którym gotowało się mięsko
 - pieprz i sól do smaku
 - ewentualnie warzywa z wywaru
 
Ciasto na ok. 40sztuk pierogów:
- 45 dkg mąki pszennej
 - 3/4szkl. ciepłej wody
 - szczypta soli
 - 3 żółtka
 - 1 jajko
 - łyżka masła
 
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, zrobić dołek i wbić do niego jajko i żółtka. Zarobić ciasto dodając w trakcie wodę i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Nie może się kleić ale też nie może być za suche. Jeśli jest zbyt suche należy dodać trochę wody jeśli klejące-mąki. Przykryć ogrzanym talerzem i odstawić na ok. 10 min. Dzięki temu ciasto lekko zmięknie i będzie go łatwiej rozwałkować. Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm. Im cieńsze ciasto tym bardziej delikatne będzie po ugotowaniu. Wykrawać koła i nakładać po łyżeczce farszu. Skleić. Wrzucać na osolony wrzątek i od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 3-4min na małym ogniu. Podawać okraszone podsmażona cebulką. Smacznego.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz