środa, 19 sierpnia 2015

Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem



Chyba wszyscy lubimy pierogi. Choć są pracochłonne, myślę że warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni żeby później zajadać się ze smakiem.  W sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki farsz przyrządzić. Ja wykorzystuję go również do krokietów lub do pyzów.

  • ok 40dkg mięsa ugotowanego
  • 1 cebula zrumieniona na maśle
  • 1/2 szkl. wywaru, w którym gotowało się mięsko
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie warzywa z wywaru
Mięso i zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić.

Ciasto na ok. 40sztuk pierogów:

  • 45 dkg mąki pszennej
  • 3/4szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka masła






Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek i wbić do niego jajko i żółtka. Zarobić ciasto dodając w trakcie  wodę i masło. Wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste. Nie może się kleić ale też nie może być za suche. Jeśli jest zbyt suche należy dodać trochę wody jeśli klejące-mąki. Przykryć ogrzanym talerzem i odstawić na ok. 10 min. Dzięki temu ciasto lekko zmięknie i będzie go łatwiej rozwałkować. Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm.  Im cieńsze ciasto tym bardziej delikatne będzie po ugotowaniu. Wykrawać koła i nakładać po łyżeczce farszu. Skleić. Wrzucać na osolony wrzątek  i od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 3-4min na małym ogniu. Podawać okraszone podsmażona cebulką. Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz