niedziela, 23 sierpnia 2015

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Kruszonka na drożdżówkach z owocami to jest to! U mnie akurat są śliwki, które uwielbiam, ale gdy na straganach czerwieniły się kusząco soczyste truskawki to oczywiście one najczęściej lądowały na drożdżowym cieście pod warstwą słodkiej kruszonki.
Rumiana bułeczka z owocami a do niej kubek ciepłego mleka- czego chcieć więcej?




 Składniki na ok 13sztuk:
  • 50dkg mąki pszennej przesianej
  • 10dkg masła (stopić i ostudzić)
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3dkg świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (u mnie śliwki pokrojone na ćwiartki)
  • jajko do posmarowania
Proporcje składników na kruszonkę:
  • kopiata łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki




Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wszystko zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15min. Resztę składników umieścić w misie, w której będziemy wyrabiać ciasto, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ok. 15 min. Ja wyrabiam przy pomocy robota z końcówka typu "hak". Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnice oprószoną mąką, nie wyrabiać tylko delikatnie uformować z ciasta wałek i odcinać kawałki ( u mnie o wadze ok 80g). Dłońmi formować okrągłe bułeczki. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk radzę nie podsypywać zbytnio mąką, bo będzie twarde. Lepiej przygotować sobie trochę masła lub oleju i natłuszczać palce w razie potrzeby. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienia, do których wcisnąć po kilka ćwiartek śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok 20min.

Jajko rozmącić w szklance i posmarować pędzelkiem każdą drożdżówkę.
Składniki kruszonki zmieszać i rozcierać  palcami tak aby powstały drobne kawałki. Posypać po każdej drożdżówce w ilości według uznania:)

Piekarnik nagrzać do temp 170st. C (termoobieg). Piec ok 15- 20 min na złoty kolor.
Smacznego.




Jeśli nie mamy akurat świeżych owoców można wykorzystać dżem np. truskawkowy. Ja wałkuję ciasto delikatnie na cienki prostokąt i smaruję cienką warstwą dżemu. Zwijam jak roladę i kroję na kawałki. Zdjęcie takich drożdżówek poniżej.




1 komentarz: