poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii z żółtym serem

Kolejny pomysł na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Do placków najlepiej wykorzystać młode cukinie, z większych trzeba obrać skórkę i wydrążyć nasiona. Młodziutkie okazy wystarczy dobrze wyszorować i wrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:)





Składniki na ok 15 placuszków:

  • dwie młode cukinie (razem ok 70dkg)
  • 20dkg sera żółtego
  •  2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 4łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki (ok 3 łyżki)
  • olej do smażenia
Cukinie umyć i zetrzeć na "grubych oczkach", posolić ( ok pół łyżeczki ) i zostawić na ok10 min aż puści sok. Odcisnąć a sok wylać. Dodać jajka, obydwie mąki, posiekaną na drobno cebulę, natkę pietruszki, starty ser i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Smażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz