Biszkopt jasny:
- 6 jajek (L)
 - 7 łyżek cukru
 - 5 łyżek mąki pszennej tortowej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
- 4 jajka (L)
 - 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - łyżka ciemnego kakao
 - 10dkg zmielonych orzechów włoskich
 - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści.  Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i dodawać do ubitej piany lekko mieszajac. Na końcu również delikatnie całość połączyć że zielonymi orzechami.  Upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160st. C ( ok. 15 min)
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 3 żółtka
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - opakowanie cukru waniliowego
 - 25 dkg masła lub margaryny ( ja użyłam margaryny)
 
Żółtka, cukier i obie mąki zmieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Wszystko połączyć i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Warto przykryć naczynie folią spożywczą żeby nie utworzyła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysto i dodawać po łyżce ostudzonego budynku. Ważne aby budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć. 
Ponadto potrzebne będą:
- Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu
 - Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy
 
Przełożenie ciasta:
Jasny biszkopt
Warstwa dżemu
Połowa masy budyniowej
Połowa drylowanych wiśni z kompotu
Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem
Warstwa dżemu 
Połowa masy budyniowej
Reszta wiśni
Jasny biszkopt
Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz