Biszkopt jasny:
- 6 jajek (L)
- 7 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt kakaowo-orzechowy:
- 4 jajka (L)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka ciemnego kakao
- 10dkg zmielonych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej miksować aż cukier się rozpuści. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia zmieszać razem i dodawać do ubitej piany lekko mieszajac. Na końcu również delikatnie całość połączyć że zielonymi orzechami. Upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160st. C ( ok. 15 min)
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- opakowanie cukru waniliowego
- 25 dkg masła lub margaryny ( ja użyłam margaryny)
Żółtka, cukier i obie mąki zmieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Wszystko połączyć i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Ostudzić. Warto przykryć naczynie folią spożywczą żeby nie utworzyła się skórka. Margarynę utrzeć na puszysto i dodawać po łyżce ostudzonego budynku. Ważne aby budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć.
Ponadto potrzebne będą:
- Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu
- Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy
Przełożenie ciasta:
Jasny biszkopt
Warstwa dżemu
Połowa masy budyniowej
Połowa drylowanych wiśni z kompotu
Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem
Warstwa dżemu
Połowa masy budyniowej
Reszta wiśni
Jasny biszkopt
Schłodzić i udekorować wg uznania. Ja zrobiłam" esy- floresy" z polewy czekoladowej i posypałam posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz