Składniki na ok. 20szt:
- 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli
- 30dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- śliwki węgierki 10szt
- cukier i cynamon
- trochę mąki do podsypywania
- masło i trochę bułki tartej do polania
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić ani być zbyt twarde. Mąkę dosypywać stopniowo w trakcie
wyrabiania, bo w zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może zabrać mniej lub więcej mąki. Uformować wałek i odkrawać kawałki wielkości śliwki. Dwie łyżki cukru zmieszać z połową łyżeczki cynamonu. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki.
Kawałki ciasta spłaszczać w dłoni lub cienko rozwałkować. Nakładać połowę śliwki, posypać odrobiną cukru z cynamonem i skleić. Jeśli ciasto podczas formowania knedli będzie się kleić do rąk można sobie lekko podsypywać mąką. Układać na posypanej mąką stolnicy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować jeszcze ok 5-6 min od czasu gdy knedle wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem przyrumienionym z bułką tartą i posypane cukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz