Potrzebna będzie silikonowa bądź jakaś inna forma do pieczenia muffinek i papierowe papilotki.
Składniki mokre:
- 1 duży i dojrzały banan rozgnieciony na "papkę" np. widelcem
- 1 jajko
- 60ml mleka
- 60 ml oleju
- 120 ml ciepłej wody
Składniki suche:
- 13dkg mąki pszennej
- 10dkg cukru
- 35g kakao ciemnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do temp 170 st.C. Bardzo ważne aby to zrobić przed przygotowaniem ciasta, bo nie lubi leżakowania:) Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a suche w drugim. Następnie wlewamy mokre do suchych i króciutko mieszamy, tylko tyle żeby składniki lekko się zmieszały. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo to mogą wyjść twarde.
Papierowe papilotki umieszczamy w formie, wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170st. C (termoobieg).
I tak Tobie, mama, wychodzą lepsze c; Ale dziękuję ...
OdpowiedzUsuń;)
Usuń