sobota, 15 sierpnia 2015

Muffinki czekoladowe z bananami

Jeśli najdzie nas nagle ochota na "coś słodkiego" to według mnie te babeczki będą idealne, gdyż ich wykonanie jest bardzo proste, same babeczki są bardzo pyszne a za sprawą banana - mega wilgotne. Z proporcji składników, które podaję mi wychodzi około 18 muffinek. Myślę, że ta ilość spokojnie zadowoli nawet największego łasucha:)

Potrzebna będzie silikonowa bądź jakaś inna forma do pieczenia muffinek i papierowe papilotki.



Składniki mokre:

  • 1 duży i dojrzały banan rozgnieciony na "papkę" np. widelcem
  • 1 jajko
  • 60ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 120 ml ciepłej wody

Składniki suche:


  • 13dkg mąki pszennej
  • 10dkg cukru
  • 35g kakao ciemnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do temp 170  st.C. Bardzo ważne aby to zrobić przed przygotowaniem ciasta, bo nie lubi leżakowania:) Mokre składniki łączymy w jednym naczyniu a suche w drugim. Następnie wlewamy mokre do suchych i króciutko mieszamy, tylko tyle żeby składniki lekko się zmieszały. Jeśli będziemy mieszać zbyt długo to mogą wyjść twarde.
Papierowe papilotki umieszczamy w formie, wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Piec ok 10-12 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170st. C (termoobieg).

2 komentarze: