środa, 12 sierpnia 2015

Bardzo dobre ciasto na pizzę

U mnie w domu jest już prawie tradycją, że zawsze w czwartek robię z dziećmi pizzę. To taki rodzaj opróżniania lodówki przed postnym dniem jakim jest piątek. Pozostałe dodatki oczywiście wg uznania i oczywiście dużoooo sera najlepiej mozarella.




Ciasto na dwie pizze o średnicy ok.30cm:

  • ok. 60dkg mąki
  • ok. 360ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być też olej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru.
Z 1/3 szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieszczamy w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiamy min. 15 min końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić objętość. Podzielić na połowę i kształtować pizzę ( rozciągając w dłoniach nie wałkować!). Pizzę z dodatkami piec w temp. 200 st.C ok 10-12 min.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy podałam tutaj

SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz