poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Bułeczki drożdżowe z budyniem i owocami

Najlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu, jednego z moich ulubionych:) . Bułeczki są pyszne zarówno z truskawkami -jak w oryginale, ale jagodowym i tym z jeżynami też nie można się oprzeć. Ja zawsze piekę z podwójnej porcji, bo znikają zanim jeszcze dobrze nacieszą oko:)
Te drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo!
Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić  i  polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru.




Składniki na ok. 12 szt:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg)
  •  3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
  •  3/4 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki cukru (12dkg)
  •  2 jajka
  •  8 dkg roztopionego masła
  •  szczypta soli
  • dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny)

masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka mąki pszennej
  • żółtko
Lukier owocowy:

  • 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika)
  • 4 łyżeczki cukru pudru
Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa



Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Jeśli używamy suszonych drożdży, wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. W misce wymieszać mąkę, drożdże (wyrośnięty zaczyn lub suche i  mleko), cukier, jajko i masło ( stopione i schłodzone). Ciasto zagnieść ręką lub przy pomocy haków miksera. Wyrabiać ok. 10 minut. Gdyby bardzo się kleiło, dodać dwie łyżki mąki i nie więcej. Może być luźne, po wyrośnięciu zmieni konsystencję i będzie przyjemniejsze w dotyku. Jeśli dodamy więcej mąki straci na puszystości. Odstawić na ok. godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
        Kiedy ciasto rośnie, połowę mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
       Dłonią natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st.  Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Piec do zrumienia bułek.





2 komentarze: