Te drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo!
Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić i polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru.
Składniki na ok. 12 szt:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg)
- 3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru (12dkg)
- 2 jajka
- 8 dkg roztopionego masła
- szczypta soli
- dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny)
masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- żółtko
- 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika)
- 4 łyżeczki cukru pudru
Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do
niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać do całkowitego
połączenia składników. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Jeśli używamy
suszonych drożdży, wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. W misce wymieszać mąkę,
drożdże (wyrośnięty zaczyn lub suche i mleko), cukier, jajko i masło ( stopione i schłodzone). Ciasto zagnieść ręką lub
przy pomocy haków miksera. Wyrabiać ok. 10 minut. Gdyby bardzo się kleiło, dodać
dwie łyżki mąki i nie więcej. Może być luźne, po wyrośnięciu zmieni konsystencję
i będzie przyjemniejsze w dotyku. Jeśli dodamy więcej mąki
straci na puszystości. Odstawić na ok. godzinę, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto rośnie, połowę
mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem
waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem.
Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze
minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
Dłonią
natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki.
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut,
by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia
i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st. Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie
rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Piec do zrumienia bułek.
Modelowe! :) Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń