Te drożdżówki robiłam już co najmniej kilkanaście razy i zawsze wychodzą pyszne. Dzisiaj w końcu udało mi się zrobić kilka zdjęć więc przepis podpatruję i u mnie zapisuję, bo polecam bardzo!
Zawsze robię z kruszonką jak w oryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić i polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru.
Składniki na ok. 12 szt:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg)
 - 3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
 - 3/4 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki cukru (12dkg)
 - 2 jajka
 - 8 dkg roztopionego masła
 - szczypta soli
 - dowolne owoce ( truskawki, jagody , wiśnie. U mnie jeżyny)
 
masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
 - 3 łyżki cukru
 - laska wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
 - łyżeczka mąki pszennej
 - żółtko
 
- 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika)
 - 4 łyżeczki cukru pudru
 
Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do 
niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać do całkowitego 
połączenia składników. Odstawić na 10 - 15 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. Jeśli używamy 
suszonych drożdży, wsypać je bezpośrednio do miski z mąką. W misce wymieszać mąkę, 
drożdże (wyrośnięty zaczyn lub suche i  mleko), cukier, jajko i masło ( stopione i schłodzone). Ciasto zagnieść ręką lub 
przy pomocy haków miksera. Wyrabiać ok. 10 minut. Gdyby bardzo się kleiło, dodać 
dwie łyżki mąki i nie więcej. Może być luźne, po wyrośnięciu zmieni konsystencję 
i będzie przyjemniejsze w dotyku. Jeśli dodamy więcej mąki 
straci na puszystości. Odstawić na ok. godzinę, w ciepłe miejsce, do 
wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
        Kiedy ciasto rośnie, połowę 
mleka zagotować z cukrem, wyskrobanym nożem wnętrzem laski wanilii, cukrem 
waniliowym lub ekstraktem. Drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkiem. 
Energicznie mieszając gotujące się mleko, wlać zawiesinę z mąki. Gotować jeszcze 
minutę, dwie, do zgęstnienia masy. Odstawić do ostygnięcia.
       Dłonią 
natłuszczoną olejem formować z ciasta okrągłe bułeczki wielkości mandarynki. 
Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Zostawić na 20 - 30 minut, 
by podrosły. Naoliwioną dłonią lub dnem szklanki, formować w cieście zagłębienia 
i nakładać w nie po sporej łyżce budyniu. Piekarnik ustawić na 170 st.  Na budyń nałożyć owoce (większe pokroić na mniejsze części). Na zdjęciu są drożdżówki z jeżynami. Wstawić do całkowicie 
rozgrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Piec do zrumienia bułek. 



Modelowe! :) Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń