czwartek, 13 sierpnia 2015

Sos pomidorowy do pizzy


  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól,  pieprz i odrobina cukru do smaku






Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć w prasce. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, przyrumienić. Dodać pokrojone na cząstki sparzone pomidory (nie muszą być obrane ze skórki, bo całość będzie jeszcze przecierana przez sito). Dusić na wolnym ogniu aż do momentu gdy sos odparuje i zacznie gęstnieć. Przemieszać w razie potrzeby. Gdy sos będzie dostatecznie gesty przetrzeć całość przez gęste sitko. Doprawić do smaku oregano, cukrem, solą i pieprzem.
Ja tego sosu używam zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed położeniem dodatków jak i do samej już pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Sos można zamknąć w słoiczkach i przechowywać w lodówce. Nie wiem jak długo maksymalnie, bo u nas szybko się kończy, ale myślę że tydzień na pewno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz