- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
Cebulę drobno pokroić, czosnek zmiażdżyć w prasce. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, przyrumienić. Dodać pokrojone na cząstki sparzone pomidory (nie muszą być obrane ze skórki, bo całość będzie jeszcze przecierana przez sito). Dusić na wolnym ogniu aż do momentu gdy sos odparuje i zacznie gęstnieć. Przemieszać w razie potrzeby. Gdy sos będzie dostatecznie gesty przetrzeć całość przez gęste sitko. Doprawić do smaku oregano, cukrem, solą i pieprzem.
Ja tego sosu używam zarówno do posmarowania ciasta na pizzę przed położeniem dodatków jak i do samej już pizzy zamiast tradycyjnego ketchupu. Sos można zamknąć w słoiczkach i przechowywać w lodówce. Nie wiem jak długo maksymalnie, bo u nas szybko się kończy, ale myślę że tydzień na pewno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz