Te rumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam.
Proporcje składników na ok. 15 placuszków:
- ok. 60dkg mięsa z piersi kurczaka
- 1 mała cukinia (ok. 35dkg)
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka przyprawy "gyros" (można pominąć jeżeli ktoś woli łagodniejszy smak lub zastąpić inna np. curry)
- pół łyżeczki soli
- garść posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz (wg uznania)
- olej do smażenia
Umyte mięso pokroić w małą kostkę. Wsypać sól i przyprawę "gyros", wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz. Po tym czasie wbić całe jajka, dodać majonez, mąkę, natkę pietruszki i całość dobrze wymieszać. Na samym końcu wszystko połączyć z cukinią startą w szatkownicy na "grubych oczkach". Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Smażyć na rumiano na wolnym ogniu. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz