czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z kurczaka z cukinią

Te rumiane placuszki to bardzo smaczna alternatywa dla fileta drobiowego podawanego w tradycyjny sposòb, czyli w naszej poczciwej, narodowej panierce. Sezon na cukinię trwa więc trzeba korzystać. Można jeść je nie tylko na ciepło do obiadu. Jeżeli mi zostają to robię dzieciom a'la hamburgery z ròznymi dodatkami- salatą, pomidorem, papryką. Polecam.



Proporcje składników na ok. 15 placuszków:

  • ok. 60dkg mięsa z piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia (ok. 35dkg)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka przyprawy "gyros" (można pominąć jeżeli ktoś woli łagodniejszy smak lub zastąpić inna np. curry)
  • pół łyżeczki soli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz (wg uznania)
  • olej do smażenia
Umyte mięso pokroić w małą kostkę. Wsypać sól i przyprawę "gyros", wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz. Po tym czasie wbić całe jajka, dodać majonez, mąkę, natkę pietruszki i całość dobrze wymieszać. Na samym końcu wszystko połączyć z cukinią startą w szatkownicy na "grubych oczkach". Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Smażyć na rumiano na wolnym ogniu. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz