wtorek, 2 lutego 2016

Pączki tradycyjne


 
 
 
 
 
Za dwa dni Tłusty Czwartek, bez pączków się nie obejdzie :) Każdy pewnie ma swój ulubiony, sprawdzony przepis. Ja podaję swój, który polecam, bo pączusie wychodzą bardzo dobre - miękkie, lekkie i nie nasiąkają tłuszczem.




Składniki na ok. 20 pączków:

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę
  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dkg stopionego masła
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu
+ twarde powidła lub marmolada  ( u mnie z róży)
  olej do smażenia (ok. 1 litr)
  cukier puder do posypania


Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odłożyć do podrośnięcia.

Mąkę przesiać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, najlepiej robotem z odpowiednią końcówką, bo ciasto jest klejące. Gdy składniki ciasta się połączą, wlewać cienkim strumieniem roztopione i przestudzone masło i wyrabiać jeszcze do całkowitego wchłonięcia masła. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę (powinno podwoić objętość).

Po tym czasie delikatnie wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat. Rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1 cm. Na jednej połowie  kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy  ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka.
Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować i w ten sam sposób wycinać pączki.
Pozostawić do podrośnięcia na pół godziny

Olej rozgrzać i smażyć pączki po ok 3 min. z każdej strony. Trzeba pilnować, aby tłuszcz nie był za bardzo rozgrzany, bo wtedy pączki szybko zrumienią się zewnątrz a w środku  będą surowe. Olej powinien tylko lekko "mrugać" wokół pączków. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!



5 komentarzy: