sobota, 31 października 2015

Odwrócone "amerykańskie" z orzechami






Moja wersja ciasta "amerykańskiego". Orzechowo- miodowa skorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast.


Składniki na blaszkę 33x21 cm:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

glazura orzechowa:

  • 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • 5 dkg masła
  • łyżka cukru

Białka ubić  na sztywno ze sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut  ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin. Na to wylać delikatnie ciasto i wyrównać. Piec przez 35 minut przy włączonym termoobiegu w tep. 160 stopni C lub bez termoobiegu ok. 45 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka).
Po całkowitym ostudzeniu odwrócić ciasto tak, żeby orzechy były na górze.




12 komentarzy:

  1. To ciasto musi być pyszne:)
    Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało już świętami Bożego Narodzenia,a my składamy Ci ciociu dziś najsłodsze życzenia😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny! Zapraszam na ciacho:) To i z bezą, bo na torta zabrakło czasu:))

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne ciacho. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne :)) Lubie takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie miękko-chrupiące musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie:)
    a że jeszcze go nie piekłam to zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń