niedziela, 15 listopada 2015

Jajka zapiekane w bagietkach

Banalne, ale bardzo pyszne. To właściwie bardziej propozycja niż przepis. Na gorącą kolację bez zbędnego wysiłku. Można wykorzystać niezbyt świeże bułki i dowolnie "nadziać", według własnych upodobań. Ważne, żeby żółtko się nie do końca ścięło i pysznie wypływało ze środka przy każdym kęsie:) mniam:)


Na dwie sztuki:

  • 2 podłużne bułki lub krótkie bagietki
  • 2 duże lub 4 małe jajka (zależy też od wielkości bułek)
  • ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy
  •  1,2 cebuli
  • kilka plasterków sera żółtego (lub starty) 
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz


Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Z bułek ściąć wierzch, jak najmniej. Środek wydrążyć. Połowę masła wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i posmarować wnętrze  i wierzchy bułek. Wędlinę i cebulę  pokroić. Cebulę zeszklić na reszcie masła. Dodać wędlinę i chwilę podsmażyć. Można lekko doprawić. Nałożyć po równo do bułek lekko dociskając, żeby zostało wystarczająco miejsca na jajka. Jajka sparzyć wrzątkiem i wbijać po jednym lub dwa do bułek. posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekać ok. 15 min. Mniej więcej po 10 minutach, gdy białko będzie do połowy ścięte, posypać  startym serem lub położyć plasterki sera i razem z wierzchami bułek włożyć do piekarnika na resztę czasu , żeby się lekko zapiekły.




3 komentarze: