niedziela, 6 grudnia 2015

"Aniołek"

 



Może i "Aniołek"..., ale mnie tak kusił i kusił na różnych blogach, że tak sobie myślę -gdyby nie kolor to pewnie to ciacho nazywało by się "Diabełek". Kusił i w końcu skusił (tutaj)...upiekłam. Trochę teraz żałuję, że wcześniej nie wpadł mi w ręce ten przepis, bowiem bardzo lubię takie ciasta, które wyglądają wspaniale a pracy przy nich jest niewiele. Do tego smakuje pysznie śmietankowo i dosłownie rozpływa się w ustach.
Nie nadaje się do krojenia od razu, ponieważ blaty ciasta przekłada się gorącą masą, dość płynną, która częściowo wsiąknie w ciasto czyniąc je wilgotnym. Dodatkowo masa musi stężeć. Najlepsze następnego dnia. Polecam:)

Składniki na ciasto(blaszka 24x32cm ):

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów masła
  • 1 łyżeczka amoniaku

Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Masło posiekać z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą ( z pomocą miksera lub rękoma). Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować na cieniutki placek wielkości blaszki. Najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia i razem  z nim przenieść ciasto na blachę. Każdy placek piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut ( do lekkiego zrumienienia).
 

Składniki na krem:

  • 3 jajka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub 2 torebki cukru waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18% 
  • 3 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 25 dkg masła

dodatkowo do dekoracji:
  • płatki migdałowe lub kokos- ok 10 dkg

Sposób przygotowania kremu:
Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i wanilią lub cukrem waniliowym. Na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i masłem. Mieszając, stopniowo dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować aż masa lekko zgęstnieje. Ciągle mieszać. Gorącą masą przełożyć placki, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu ciasta. Wierzch udekorować uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi lub kokosem ( można uprażyć też  na łyżce roztopionego masła z łyżką cukru). Dokładnie schłodzić. Ciasto trzymać w lodówce.


 
 
 


9 komentarzy:

  1. Płatki migdałowe i koks moje ulubione smaki.
    Świetne, puszyste ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciebie skusiło a teraz Ty kusisz mnie! Świetne ciasto, moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Tez będę musiała wreszcie zrobić takiego aniołka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie się prezentuje i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z najlepszych ciast,jakie pamiętam ...od dzieciństwa ( a to już długo :))Proponuję upiec cztery placki duże i jeden mały ... z niego zrobić kruszonkę i posypać ciasto ...

    OdpowiedzUsuń