niedziela, 27 grudnia 2015

Tiramisu z bitą śmietaną


 
Bez surowych żółtek jak w oryginalnym przepisie, ale równie pyszny. Obłędne połączenie delikatnego kremu z wyraźną nutą aromatycznego alkoholu i gorzkiego kakao - jak dla mnie deser idealny:)
 




Na podłużną formę keksową (ok. 32x13cm-  z odpinaną obręczą):
  • ok. 20 podłużnych biszkoptów (zależy od wielkości)
  • szklanka mocnej kawy ( może być rozpuszczalna)
  • liker Amaretto (50-100ml)
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 dkg serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny
  • ciemne kakao

Zimną kawę wymieszać z Amaretto. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 4 łyżki) i odstawić aby napęczniała. Następnie rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać kilka łyżek cukru. Resztę cukru zmiksować z serkiem mascarpone. Po łyżce dodawać do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach. Na sam koniec wymieszać żelatynę z dwoma łyżkami kremu i całość szybko połączyć.
Biszkopty zanurzać w kawie ( nie za długo, żeby się nie rozpadły) i wyłożyć nimi dno formy. Wyłożyć połowę kremu, posypać obficie kakao przez gęste sito. Ponownie ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i resztę kremu. Posypać kakao i schłodzić dobrze w lodówce.  


5 komentarzy:

  1. Kiedyś muszę je zrobić, a zwłaszcza takie bez jajek bo ślinka mi cieknie na niego że hej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto. Mogłabym je jeść i jeść. Jest po prostu pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko nie dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, dla dzieci zdecydowanie nie:) Chociaż myślę, że można zastąpić kawę np. kawa Inką i nie dodawac alkoholu. Nie robiłam tak, ale na pewno też będzie pysznie:)

      Usuń
  4. To deser, który zawsze smakuje :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń