Idealna sałatka na Sylwestra i nie tylko. Chyba każdy lubi:) U nas w domu gości bardzo często. Kolorowe warstwy, pożywny kurczak, pikantny smak- po prostu pycha:)
Na dwie salaterki średniej wielkości:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- ok. 30-40 dkg fileta z kurczaka
- 3-4 łyżeczki przyprawy "Gyros"
- puszka kukurydzy
- 3 pomidory
- 1 ogórek wężowy długi lub 2 krótsze
- 2 średnie cebule czerwone
- majonez (ok. 8 łyżek)
- ketchup
- sól, pieprz, słodka papryka mielona
- olej do smażenia kurczaka
Kurczak umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z przyprawą "Gyros" i usmażyć na oleju (kilka minut, nie za długo, bo mięso będzie twarde). Ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć twarde części i drobno posiekać. Pomidor pokroić w kostkę. Ogórek obrać, przeciąć na pół i łyżeczką wydrążyć miękki miąższ z nasionami. Przekroić jeszcze raz wzdłuż na pół i pokroić. Posolić i odstawić na kilka minut. Jeśli puści sok to odcisnąć. Cebule pokroić w piórka i sparzyć.
Układanie warstw od dołu:
Mięso
cebula
ogórek
majonez (ok. 2 łyżki)
kleksy ketchupu
kukurydza
pomidor
majonez (ok.2 łyzki)
kapusta
posypać mieloną papryką
Sałatkę dobrze schłodzić.
apetyczna sałatka:)
OdpowiedzUsuńPyszna jest.
OdpowiedzUsuń