Już sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i biszkopcikami również naponczowanymi kawą. Wszystko przykryte delikatną chmurką z bitej śmietany. Jak dla mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo, nie za mało. Kawa i kakao przełamują słodycz. Polecam bardzo:)
Przepis stąd. Lekko przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki na blachę 24 x 32 cm
Biszkopt:
- 3 duże jajka L
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek wody
- 15 dkg mąki pszennej (niepełna szklanka)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 700 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 20dkg miękkiego masła
- 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty)
Krem z bitej śmietany
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
oraz:
- małe opakowanie okrągłych biszkopcików
- 2 łyżki kakao
- 200 ml bardzo mocnej kawy z 2 łyżeczkami cukru ( wystudzić).
Proponuję zacząć od ugotowania budyniu na masę ajerkoniakową, ponieważ musi długo się studzić.
1. Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając. Zagotować. Budyń przykryć i ostudzić.
W tym czasie upiec biszkopt.
W tym czasie upiec biszkopt.
2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukier i miksować aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Obroty miksera zmniejszyć do minimum i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
3. Masa ajerkoniakowa:
Miękkie masło zmiksować i dodawać po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując
Na koniec ostrożnie wlewać Adwokat i połączyć delikatnie z masą.
4. Biszkopt dobrze nasączyć kawą. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałej kawie i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.
5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Świetne ciacho, wygląda na lekkie :D
OdpowiedzUsuńJest lekkie i delikatne mimo sporej ilości kremu.
UsuńBardzo apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńNo ciacho wygląda jakby je jeść i jeść tylko ;-)
OdpowiedzUsuńNo dokładnie tak jest:) rozpływa się w ustach dosłownie;)
UsuńAleż cudowności, mniam:)
OdpowiedzUsuńMmm...pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie. Poproszę kawałeczek.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało;)
Usuńwoow ciacho rewelacyjne
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto:)
OdpowiedzUsuń