wtorek, 1 grudnia 2015

Ciasto Kapitańskie


Już sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz  dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i  biszkopcikami również naponczowanymi kawą. Wszystko przykryte delikatną chmurką z bitej śmietany. Jak dla mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo, nie za mało. Kawa i kakao przełamują słodycz. Polecam bardzo:)

Przepis stąd. Lekko przeze mnie zmodyfikowany.


Składniki na blachę 24 x 32 cm

Biszkopt:

  • 3 duże jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 15 dkg mąki pszennej (niepełna szklanka)
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
Krem ajerkoniakowy:
  • 700 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 20dkg miękkiego masła
  • 180 ml likieru "Adwokat" ( musi być bardzo gęsty)

Krem z bitej śmietany

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

oraz:

  • małe opakowanie okrągłych biszkopcików
  • 2 łyżki kakao
  • 200 ml bardzo mocnej kawy z 2 łyżeczkami cukru ( wystudzić).


 Proponuję zacząć od ugotowania budyniu na masę ajerkoniakową, ponieważ musi długo się studzić.
1. Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek.  Wlać na gotujące się mleko energicznie mieszając. Zagotować. Budyń przykryć i ostudzić.
W tym czasie upiec biszkopt.
 
2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce  cukier i miksować aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.  Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Obroty miksera zmniejszyć do minimum  i cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
 
3. Masa ajerkoniakowa:
Miękkie masło zmiksować  i dodawać po  łyżce zimnego budyniu ciągle miksując
Na koniec ostrożnie wlewać Adwokat i połączyć delikatnie z masą.

 
4. Biszkopt dobrze nasączyć kawą. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałej kawie  i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.
5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
 







11 komentarzy: