piątek, 18 grudnia 2015

Pyszne ciasteczka (jak francuskie)

Bardzo stary przepis na pyszne ciasteczka a`la francuskie. Mam go od swojej szwagierki,  Beatki. Ostatnio gdzieś mi się zapodział, bo oczywiście nie przepisałam z karteczki..:) Przedświąteczne, wszechobecne porządki zrobiły swoje i karteczka się znalazła:) Nie mogłam  więc nie upiec małego zapasiku na Święta:)
Polecam, bo są na prawdę pyszne a przy tym bardzo łatwe do zrobienia.






Składniki:

  • 50 dkg zimnego masła ( w ostateczności margaryna do pieczenia)
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka octu

oraz

  • cukier puder z cukrem waniliowym ( najlepiej z prawdziwą wanilią) do obtaczania

Z podanych składników (oprócz cukru) jak najszybciej zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 4-5 mm na oprószoną mąką blacie. Wykrawać ciasteczka i piec na jasno złoty kolor w temp. 180 stopni C. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze z cukrem waniliowym. Aby mi to sprawniej szło, wsypuje cukier do zamykanego pojemnika i wkładam po kilkanaście ciastek, tak aby nie były ściśnięte. Pojemnik zamykam i lekko potrząsam, żeby ciasteczka dokładnie pokryły się cukrem. Nadmiar strzepuję.






5 komentarzy: