poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach

Kilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:)
Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:)

***
Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:)








Na 5 słoików 900 ml:

  • 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory
  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka)
  • 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku")
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżki soli
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 3 listki liścia laurowego


Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę lub paski. Cukinie obrać  (jeśli są małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać cukinię i dusić następne 10 min.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć ewentualne białe, zgrubiałe części. Włożyć do drugiego garnka, wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać do cukinii i papryki. Wszystko przyprawić, zagotować (jeszcze około 10 min gotować). Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem należy się upewnić czy gwint słoika jest suchy i czysty. Zakręcić słoiki, ale nie do oporu. Pasteryzować 15-20 minut. Wyciągać słoiki, mocno dokręcić wieczka i kłaść dnem do góry. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

5 komentarzy: