niedziela, 20 marca 2016

Rogaliki krucho-drożdżowe z czekoladą

Błyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą.

 
 



Składniki na 24 sztuki:

  • 60 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia
  • 3  łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • duże jajko
  • 4 łyżki gęstej,  kwaśnej śmietany

Nadzienie czekoladowe:

  • 18g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
oraz 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem


1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.

2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz.  Wstępnie zagnieść rękoma, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto o konsystencji podobnej do kruchego. Podzielić na 3 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Podzielić na 8 trójkątów. Na brzeg każdego kłaść łyżeczkę nadzienia i zwijać jak na zdjęciu poniżej.
 


4. Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmącony  jajkiem i piec ok. 30-35 minut w zależności od wielkości, na złoty kolor.
5. Ostudzone rogaliki posypać obficie cukrem pudrem lub udekorować lukrem.


2 komentarze: