wtorek, 10 listopada 2015

Pierożki z ciasta półfrancuskiego z mięsem z rosołu i serem




Takie paszteciki to bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa gotowanego pozostałego na przykład z rosołu. Są sycące,  więc z kubkiem aromatycznego czerwonego barszczu, kilka takich pierożków spokojnie można podać na obiad. Ciasto w smaku jest podobne do francuskiego, ale jego wykonanie zajmuje znacznie mniej czasu, zatem bardzo polecam:) Z proporcji składników, które podaję wyszło mi 20 sztuk pierożków z koła o średnicy 8cm.

Składniki na ciasto:

  • 20-25 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżka śmietany
  • 15 dkg masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia
  • 15 dkg sera żółtego lub mozzarella
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę)

Dodatkowo :

  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Mąkę ( na początek 20 dkg ) wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, dodać jajko, śmietanę sól i pokrojone na kawałeczki masło. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie kleiło się bardzo do rąk, dodać resztę mąki. Odłożyć do lodówki co najmniej na pół godziny.
W tym czasie zrobić farsz.
Cebulę posiekać, zeszklić na tłuszczu i zmielić razem z mięsem. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać zieleninę i przyprawić.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz  i dokładnie sklejać.  Układać na natłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem.  Piec w temp. 180 stopni C. przez ok. 15-20 min na złoty kolor.






10 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie :) Świetny pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy takie pierożki czy paszteciki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je, moja teściowa robi bardzo podobne, palce lizać:) Świetny blog, lubię takie proste, domowe przepisy, będę zaglądać i zapraszam częściej do siebie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz;) oczywiście również bedę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń