piątek, 13 listopada 2015

Placuszki kukurydziane z serem





Alternatywa dla placków ziemniaczanych. Chrupiące, pachnące, z ciągnącym serkiem w środku i w dodatku do zrobienia w kilka chwil. Można przyprawić na ostro. Najczęściej zajadamy polane ketchupem. Najlepiej smakują gorące.


Składniki:

  •  puszka kukurydzy w zalewie
  • duże jajko
  • 10 dkg startego sera żółtego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Jajko roztrzepać widelcem w naczyniu, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, starty ser i mąkę. Doprawić do smaku. Kłaść małe porcje na rozgrzany olej i nie przewracać na drugą stronę dopóki nie upieką się na złoto z jednej strony, bo mogą się rozpadać. Gdy ser się roztopi, połączy wszystko w całość.






3 komentarze: