sobota, 10 października 2015

Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun


 

Sałatka z mojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:)

Składniki:

  • paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki
  • 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek kiełków fasoli Mung
  • puszka ananasa
  • garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g)
  • łyżeczka curry
  • sól do smaku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek soku spod ananasa

  • sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min.  Oczyścić z ewentualnych zgrubiałych części i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki.
Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać do sałatki. Połączyć dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.












4 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda! :) Na pewno wypróbuję przepis w najbliższym czasie, bo połączenie smaków według mnie jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje ta sałatka:)

    OdpowiedzUsuń