czwartek, 1 października 2015

Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami

Jest czwartek i jest...pizza:) A nawet cztery:). Dzisiaj zrobiłam małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem.
Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:)









Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm)

  • ok. 30dkg mąki
  • ok. l80 ciepłej wody
  • 12,5 świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej)
  • łyżeczka  soli
  • łyżeczka cukru 
Z 1/3 szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieścić w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolać wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiać min. 15 minut końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( w tym czasie zrobić nadzienie). Ciasto powinno podwoić objętość. Wyjąć na blat, lekko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozciągając w dłoniach (nie wałkować!) ukształtować placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje nadzienia. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.


Nadzienie:

  • 30 dkg fileta z kurczaka
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 papryki  czerwonej ( zapomniałam dodać:)
  • ok. 25 dkg sera żółtego lub mozzarelli ( najlepiej zetrzeć - lepiej się stopi)
  • oregano, suszona bazylia, sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Zacząć od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i dodać sos sojowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kilka minut.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i twardych części i dodać do cebuli. Dodać przyprawy i dusić ok 5 min. Dodać kukurydzę. W tym czasie na osobnej patelni podsmażyć mięso (ok. 2 minuty), tylko tyle, żeby nie było surowe. Dodać do reszty. Wymieszać i ewentualnie doprawić.




1 komentarz: