sobota, 31 października 2015

Odwrócone "amerykańskie" z orzechami






Moja wersja ciasta "amerykańskiego". Orzechowo- miodowa skorupka ładnie błyszczy na wierzchu ciasta i nie trzeba go już dodatkowo niczym dekorować. Jedno z moich ulubionych szybkich w przygotowaniu ciast.


Składniki na blaszkę 33x21 cm:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

glazura orzechowa:

  • 15 dkg drobno posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • 5 dkg masła
  • łyżka cukru

Białka ubić  na sztywno ze sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, olej i chwilę jeszcze miksować. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem i delikatnie połączyć z ubitą masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut  ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin. Na to wylać delikatnie ciasto i wyrównać. Piec przez 35 minut przy włączonym termoobiegu w tep. 160 stopni C lub bez termoobiegu ok. 45 minut w temp. 180 st.C (do suchego patyczka).
Po całkowitym ostudzeniu odwrócić ciasto tak, żeby orzechy były na górze.




Sałatka z tortellini i ananasa o smaku curry



Sycąca sałatka o łagodnym smaku z nutką curry. Idealna do przyrządzenia w "nagłych wypadkach" . Wystarczy ugotować makaron i wymieszać z "gotowcami".  Tortellini można zastąpić innym makaronem, np. w kształcie ryżu. Polecam:))

Składniki:

  • 25 dkg makaronu tortellini z szynką lub z mięsem
  • 20 dkg szynki konserwowej
  • słoiczek selera z ananasem
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka przyprawy curry
  • 3-4 łyżki soku spod ananasa
  • sól do smaku
Makaron ugotować, odcedzić i skropić oliwą lub olejem, żeby się nie posklejał. Ostudzić. Szynkę zetrzeć na grube wiórka, połączyć z resztą składników i makaronem. Składniki sosu wymieszać i wymieszać ze sałatką. Ewentualnie przyprawić jeszcze curry lub solą.





czwartek, 29 października 2015

Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu

Intensywnie buraczkowy, gęsty, bez grama chemii i cudownie pachnący przyprawami i czosnkiem, barszczyk kiszony. Niezastąpiony do przygotowania wigilijnego barszczu z uszkami. Wystarczy zagotować z  wywarem jarzynowym w proporcji 1:2 i dodać według uznania wywaru  z suszonych grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić.



Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)
  • kromka razowego chleba
  • przegotowana letnia woda
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki. Woda powinna sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć  wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni.

 
Rada: Zakwas bez soli należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu kilku dni. Jeśli chcemy sporządzić barszczyk z dłuższym terminem ważności należy dodać do przegotowanej wody soli w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.

wtorek, 27 października 2015

Mus z awokado i banana. Błyskawiczny czekoladowo- owocowy deser




Jedwabiście kremowy mus, do którego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku minut. Pyszny również jako nadzienie do naleśników.

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzałe awokado
  • dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki miodu (lub według smaku)
  • 4 łyżki mleka
  • kilka plasterków banana do dekoracji
Miąższ awokado i banana dokładnie zblendować z pozostałymi składnikami. Można schłodzić. Udekorować i zjeść:)






niedziela, 25 października 2015

Sałatka Gyros z brzoskwiniami




Bardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora  i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce  smakowo fajnie wkomponowały się  w całość i dodały koloru. Ma się ochotę na więcej i więcej.  Polecam:)


Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • puszka brzoskwiń
  • 2 cebule czerwone
  • ogórek wężowy
  • 40 dkg fileta z kurczaka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • 2 łyżeczki przyprawy Gyros
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • (można dodać puszkę kukurydzy)

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka dobrego ketchupu
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć ( nie długo- kilka minut, bo mięso będzie twarde). Schłodzić. Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebule pokroić w kosteczkę. Brzoskwinie - w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką.

Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze.

środa, 21 października 2015

Kulki RAFAELLO. Praliny kokosowe






Pyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj    ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;)
Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane z mlekiem w proszku lub z cukrem pudrem.



Składniki na około 15 pralinek:

Krem RAFAELLO





Uwielbiam pralinki Raffaello i wogóle wszystko co kokosowe. Zatem  możliwość posiadania na własność całego słoiczka kremu o tym smaku skłoniła mnie do wypróbowania kilku przepisów dostępnych w sieci. No i wybrałam ten jeden. Na prawdę dobry i bardzo przypominający oryginalny smak. Przepis pochodzi stąd. Im dokładniej rozdrobnimy wiórki kokosowe tym krem będzie bardziej delikatny i zbliżony do prawdziwego. Ja troszkę za słabo zblendowałam, bo są widoczne i wyczuwalne drobinki kokosu, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo smak ogólnie jest pyszny.
Krem można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Nadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)).
Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na  nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako składnik.


Skłdniki :

poniedziałek, 19 października 2015

Tort SKRZYPCE

Tort w kształcie skrzypiec, który zrobiłam na urodziny nauczyciela gry mojej córki. Smak śmietankowo- truskawkowy.









środa, 14 października 2015

Orzeszki z kremem "Bueno"


"Orzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak.
Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek.



Z podanych składników na ciasto powinno wyjść  ok. 80 całych orzeszków.
Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia do ich wypieku, to troszkę czasu będzie trzeba spędzić przy piekarniku:).
Ja tych proporcji nie zmniejszam, bo połowa orzeszków zawsze jakoś dziwnie znika zanim ostatnie wyjadą  z piekarnika:) O! I nawet się zrymowało:)



Krem "Bueno":

wtorek, 13 października 2015

Knedle z czerstwych bułek ze śliwkami

Do knedli ze śliwkami chyba nikogo nie trzeba przekonywać:) Te, które dzisiaj proponuję to świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Takie knedle są równie pyszne jak klasyczne( z gotowanych ziemniaków), ale ich przyrządzenie zajmuje dużo mniej czasu. Polecam:)






Składniki na ok. 14 sztuk:

  • 3 czerstwe bułki (około 18 dkg)
  • 3/4  szklanki ciepłej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone
  •  około 5 łyżek mąki pszennej
+ trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli
  • śliwki przekrojone na połówki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta cynamonu mielonego
  • cukier do posypania
Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i mąkę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło dodać trochę mąki a gdyby było zbyt suche - odrobinę ciepłej wody.

Na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek i odcinać równej wielkości kawałki. Powinno wyjść mniej więcej 14 sztuk (zależy jak duże będą śliwki) . Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na cienki placuszek, położyć połowę śliwki i oblepić ją ciastem kształtując kulkę. W razie potrzeby ręce posypywać mąką. Odkładać sklejeniem w dół. Kłaść na lekko osolony wrzątek i od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotować jeszcze 3-4 minuty.
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wrzucić masło i stopić. Dodać imbir i cynamon.
Ugotowane knedle wyciągać łyżką cedzakową na talerz, polać masłem z bułką i posypać cukrem według uznania. Smacznego:)


Drugie życie pieczywa

poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z cukinią na zimę. Baza do lecza w słoikach

Kilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy podsmażyć cebulkę z dobrą kiełbasą (lub kurczakiem), wrzucić zawartość słoika, zagotować  i już. Jeśli ktoś nie lubi z mięskiem polecam dodać np. duszone pieczarki:)
Pysznie, zdrowo i bez konserwantów:)

***
Chyba sobie jeden słoik już otworzę, bo zima właśnie dzisiaj do nas zawitała. Mam nadzieję, że to będzie krótka wizyta:)








Na 5 słoików 900 ml:

  • 1,5 kg czerwonej papryki (waga po oczyszczeniu)- mogą być różne kolory
  • 1,5 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu miękkiego środka)
  • 2 kg pomidorów (waga po odcięciu białych, twardych części przy "ogonku")
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżki soli
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 3 listki liścia laurowego


Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w grubą kostkę lub paski. Cukinie obrać  (jeśli są małe -nie trzeba), wydrążyć miękki środek i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut, następnie dodać cukinię i dusić następne 10 min.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć ewentualne białe, zgrubiałe części. Włożyć do drugiego garnka, wlać wodę i dusić aż pomidory całkiem się rozpadną. Zblendować dokładnie lub przetrzeć przez gęste sito. Dodać do cukinii i papryki. Wszystko przyprawić, zagotować (jeszcze około 10 min gotować). Gorące nakładać do wyparzonych słoików. Przed zakręceniem należy się upewnić czy gwint słoika jest suchy i czysty. Zakręcić słoiki, ale nie do oporu. Pasteryzować 15-20 minut. Wyciągać słoiki, mocno dokręcić wieczka i kłaść dnem do góry. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

niedziela, 11 października 2015

Ciasto JAMAJKA







Jamajka- ostatnio bardzo popularne ciacho, które swoim niebanalnym wyglądem zachęciło i mnie do jego zrobienia i posmakowania. No i musze powiedzieć, że było warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:)
Przepis zaczerpnęłam stąd.


Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm)

  • 6 dużych jaj
  • szczypta soli do białek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem straciatella:

  • 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody

masa na wierzch:

  • 250g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • łyżka cukru pudru
  • starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g)

poncz do nasączenia biszkoptów

  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 15 łyżek zimnej przegotowanej wody
  • cukier do smaku

dodatkowo:

  • 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce)
  • sok z jednej cytryny
  • 3 opakowania galaretki cytrynowej
  • kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego)


Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru i miksować aż piana będzie szklista i sztywna. Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku
Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście  wzdłuż krótszego boku.
Posmarować sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Lekko tężejącą (nie płynną) galaretkę wylać delikatnie na banany i odstawić całość do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (nie zagotować żelatyny).  Schłodzoną śmietankę ubić. W połowie ubijania dodać cukier. Do sztywnej śmietany dodać startą czekoladę lub posypkę, wymieszać lekko. Łyżkę kremu dodać do rozpuszczonej żelatyny , wymieszać i od razu wlać do reszty kremu straciatella delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć resztą ponczu.
Przygotować masę na  wierzch ciasta: Mascarpone chwilę zmiksować ze śmietaną. Dodać cukier, wymieszać. Wyłożyć delikatnie równą warstwę na cieście. Posypać  startą czekoladą. Schłodzić.



 

sobota, 10 października 2015

Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem, kurczakiem i grzybami Mun


 

Sałatka z mojego ulubionego ryżowego makaronu o łagodnym smaku, z nutą curry, słodkim ananasem i kurczakiem. Pyszna:)

Składniki:

  • paczka (20 dkg) makaronu ryżowego cienkie nitki
  • 40 dkg mięsa z piersi kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek kiełków fasoli Mung
  • puszka ananasa
  • garść suszonych grzybów Mun (ok. 15g)
  • łyżeczka curry
  • sól do smaku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka oliwy lub oleju do smażenia mięsa

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4-5 łyżek soku spod ananasa

  • sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min.  Oczyścić z ewentualnych zgrubiałych części i gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić, przestudzić i pokroić na cienkie paski. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Pokroić na krótsze kawałki.
Mięso pokroić na cienkie paseczki, dodać sos sojowy, curry i sól do smaku. Usmażyć (ok. 3-4 minuty). Przestudzić. Dodać do makaronu razem z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ananasem, grzybami i kiełkami. Wymieszać majonez z sokiem i dodać do sałatki. Połączyć dokładnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.












piątek, 9 października 2015

Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym

Bardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo wypróbować przepis, bo bułeczki wychodzą pyszniutkie- miękkie, pulchniutkie a za sprawą parującego w trakcie gotowania sosu- nie suche. Od spodu lekko nasiąkają słodkim sosem. Malinowe nadzienie zapachem i smakiem dopełnia całości:) Można polać roztopionym masłem i posypać lekko cukrem lub troszkę bardziej się pomęczyć i sporządzić inny słodki sos np. waniliowy:)


 
 
 
 
 
Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska".

Składniki na 10 bułek:

  • 50 dkg mąki
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 5 dkg masła
  • szczypta soli

Do nadzienia:

  • dwie garści malin (lub więcej)
  • 5 łyżeczek cukru

Do gotowania:

  • mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn sięgał do ok. 1,5- 2 cm wysokości naczynia)
  • 2 łyżki cukru (na szklankę mleka, czyli jeśli zużyjemy 1/2 szklanki mleka to cukru należy dać 1 łyżkę)
  • 6  dkg masła (na szklankę mleka)

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 1/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczynu dołożyć połowę mąki i resztę składników i wymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Odkrawać równe kawałki. Na środku każdego zrobić lekkie wgłębienie, włożyć kilka malin i posypać 1/2 łyżeczki cukru. Sklejać bułeczki i układać sklejeniem w dół. Zostawić do porośnięcia na 15 minut.

Naczynie z mlekiem postawić na małym ogniu i układać kluseczki zostawiając małe odstępy od siebie. Przykryć pokrywką i podgrzewać około 15-20 min. Mleko powinno tylko lekko "pyrkać".

Jeżeli wszystkie bułeczki nie zmieszczą się na raz do naczynia, to należy do następnego gotowania uzupełnić wyparowany płyn jak w przepisie.




środa, 7 października 2015

Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami

Kolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami.
Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem.




 

 

Składniki:

(z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki)
  • 25 dkg mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 10 dkg zimnego masła
  •  opakowanie cukru waniliowego

oraz:

  • ok. 10 dojrzałych śliwek
  • cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
  • tłuszcz do smażenia ok. 700ml

 Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na
 godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować temperatury oleju, żeby nie był ani za gorący ani za zimny-ciastka powinny się smażyć około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gorące posypać grubo cukrem pudrem wymieszanym z  cukrem waniliowym.


 

wtorek, 6 października 2015

Kokosanki. Pyszne ciastka kokosowe z białek

Pyszne, ekstremalnie kokosowe, chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku. No po prostu bajka;) Uwielbiam:))

Inspiracja: klik




 
 







Na ok. 16 ciasteczek:

20 dkg wiórków kokosowych
5 dkg masła 
3 łyżki mleka
3/4 szklanki cukru
2 białka jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Masło, cukier i mleko zagotować  w rondelku na małym ogniu. Gdy cukier całkiem się rozpuści, zdjąć z palnika i wsypać kokos. Dokładnie wymieszać. Masa będzie dość sypka i sucha. Przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, posypać mąkę i lekko wymieszać. Dodać do masy kokosowej i delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 min w 180 st. C. Ciastka zostawić na blaszce do całkowitego ostudzenia, bo gorące są miękkie i mogą się rozpaść lub zniekształcić.



 

niedziela, 4 października 2015

Ciastka z jabłkami i cynamonem. Szybkie drożdżowo-śmietanowe ciasteczka

O tym, że jabłka z cynamonem to zgrany duet nie trzeba nikogo przekonywać:) Ale nie trzeba też od razu wypiekać dość pracochłonnych jabłeczników, żeby ich smak i aromat zagościł na naszych stołach. Dzisiaj proponuję  ciasteczka, których przygotowanie zajmuje kilka chwil a ślicznie wyglądają i pachną tak, że ho ho:) Do kubka herbaty na jesienne, długie wieczory czy filiżanki kawy na dobry poranek:)




Składniki na ok. 35 ciasteczek:

 

Na ciasto:

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 120 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 20dkg zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Do środka:

  • 3 jabłka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu mielonego
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki. Odkroić gniazda nasienne i każdą ćwiartkę jabłka przekroić jeszcze na 4 części. W sumie z każdego jabłka powinniśmy otrzymać 16 kawałków. Mi wyszło 36 ciasteczek, więc zużyłam 2 i 1/4 jabłka, ale to ile zostanie zależy od wielkości jabłek, bo im większe jabłka tym więcej ciasta wejdzie na jedno ciastko i automatycznie  wyjdzie ich mniej.
Kawałki jabłek włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon i równomiernie obtoczyć każdy kawałek.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do podrośnięcia na kilka minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i  wyrobić elastyczne ciasto. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5mm. Wykrawać koła o średnicy równej długości kawałków jabłek. Na jedną połówkę koła kłaść kawałek jabłka i przykryć drugą połową, nie sklejać boków tylko lekko docisnąć z góry do jabłka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temp. 190 stopni C bez termoobiegu lub w 170 stopniach z funkcją termoobiegu .Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.









    Jabłko z cynamonem 2015